A blogban füstölgéseim, állásfoglalásaim, vagy éppen indulatos kirohanásaim olvashatók az egyetemi létről. Milyen kérdések foglalkoztatnak bennünket oktatókat? Mit gondolunk az egyetemi, vagy akadémiai viszonyokról? Ilyen és más kérdések egyaránt megjelennek majd blogomban.

2010. június 19., szombat

A horvát EU-csatlakozás, a Nyugat-Balkán és Pécs

A Pécsi Tudományegyetemen, Pécs városában dolgozó közéleti személyiségek, egyetemi oktatók és kutatók összefogásával egy olyan kezdeményezés indult útnak az elmúlt hónapokban, melynek javaslatai kedvező visszahangra találtak a felálló magyar polgári kormányzat berkeiben is. Ennek az összefogásnak az eredményeképpen egy Társaságot hoztunk létre, mely a kezdeményezés hátterét adja, a szükséges intellektuális erőforrásokat és a társadalmi támogatást biztosíthatja.

2010 Pécs számára az EKF éve, 2011 pedig a magyar európai uniós elnökség éve lesz. Magyarország számára és azon belül Pécs városának különösen is fontos, hogy az uniós elnökség időszakában Horvátország a csatlakozásig hátralévő utat, vagy annak nagy részét megtegye. Ugyanilyen fontos, hogy a Nyugat-Balkán államai számára európai perspektíva nyíljon és hogy ennek kialakításában Pécs szerepet vállaljon. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia népei számára sem fogadható el más út, mint az európai integrációé, ugyanis az alternatíva egy olyan helyzet, mely sem nekik, sem pedig nekünk nem kedvező. Éppen ezért az Európa Kulturális Fővárosa program hátralévő fél évében, az uniós elnökségig hátralévő 6 hónapban azon kívánunk dolgozni, hogy a magyar elnökség idején megfelelő ismeretekkel, eszközökkel és elképzelésekkel rendelkezzünk ezen céljaink elérésére.

Nem elhanyagolható jelentősége lesz annak, hogy Barroso úr, az Európai Bizottság Elnöke októberben városunkba látogat, hiszen ez már nem csupán az EKF-nek, hanem a tágabb térségnek is, a rövidesen induló EU-elnökségi ciklusnak is szól. Éppen ezért meghatároztunk egy menetrendet, mely a közös munka szakaszaiból, eseményekből (rendezvényekből) és a kooperáció kereteiből áll. Az idei év hátralévő hat hónapjában kemény munkával egy sor projektet dolgozunk ki, melyet az európai uniós elnökségre készülő magyar kormányzat számára javaslatként megfogalmazunk. Ebbe az együttműködésbe, melynek Pécs városa a központja, be kívánunk vonni néhány más magyar várost is, az érintett magyar megyéket, továbbá horvát partnereket. Szoros együttműködésben fogunk dolgozni a magyar kormánnyal, különösen pedig a külügyi vezetéssel. Ahhoz, hogy a magyar EU-elnökség sikeres legyen, Pécs pedig azon az úton, amelyen az EKF-el elindult tovább tudjon haladni, ki kell alakítani azokat a funkcióit, melynek révén Horvátországban és a Nyugat-Balkánon betölthesse nagytérségi szerepét. Ennek záloga lehet ez a kezdeményezés és ez a program.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése