A blogban füstölgéseim, állásfoglalásaim, vagy éppen indulatos kirohanásaim olvashatók az egyetemi létről. Milyen kérdések foglalkoztatnak bennünket oktatókat? Mit gondolunk az egyetemi, vagy akadémiai viszonyokról? Ilyen és más kérdések egyaránt megjelennek majd blogomban.

2010. május 8., szombat

2010.04.10 Földrajzi Intézet igazgatói program 7. gazdaság

Az alábbiakban közreadom (darabokban) a Földrajzi Intézet igazgatói pályázatára írt programomat. Remélem a benne szereplő gondolatokat valaki még tudja majd hasznosítani!

VI. Gazdasági helyzet

Az Intézet pénzügyi, gazdasági helyzete a körülményekhez képest jó, a legnagyobb költségvetési bevételt megtermelő egysége a Karnak. Nincs pazarlás, folyamatosan megjelennek külső bevételek is. Jelentősebb racionalizálásra gazdasági téren nincsen szükség. Ellenben határozott érdekérvényesítésre a megtermelt bevételek felhasználásában igen.
A jelenlegi kiadási oldal legjelentősebb tételei közé tartoznak a könyvkiadással kapcsolatosak. Mivel erre továbbra is van igény, azt fenn kell tartani. Ugyanakkor ennek költségeit részben mérsékelni lehetne az e-könyv kiadás révén, részben pedig átháríthatónak látom az új rektori programban szereplő egyetemi könyvkiadó/könyvkiadás révén.
Az, hogy jelenleg nem látszanak pénzügyi problémák, az nem jelenti azt, hogy nem is fognak ilyenek megjelenni, akár már középtávon is. Éppen ezért előre kell dolgozni és növelni szükséges a biztos bevételek volumenét. Ezt a célt részben a multidiszciplináris egyetemi képzési formákba való beszállásunkkal látom lehetőnek (átoktatás pl. nemzetközi tanulmányok Ba, illetve MA-ben, részvétel külföldi képzésekben ld. TEMPUS IV. projekt FYROM-ban, RD MA program Belgrádban). Szükségesnek tartom egy legalább egy szemesztert kitöltő, angol és/vagy német nyelvű, földrajzi Bsc és Msc részképzési kapacitás kialakítását, mely erősen alapoz a pécsi kutatási specialitásokra. Ez mellett a doktoriskolánk angol nyelvű képzési képességeinek növelését látom kívánatosnak. Mindezek révén a nemzetközi piacról lehetségesnek látom oktatási bevétel szerzését.
A kutatás és innováció terén is lehetséges bevételnövelés realizálása. Eddig is vállaltunk alkalmazott földrajzi megbízásokat. A jövőben a piacorientált természettudományi, műszaki, orvosi stb. kutatásokhoz kapcsolódóan terület- és településfejlesztési, társadalomkutatási, földtudományi, geoinformatikai, turizmusföldrajzi vagy környezetföldrajzi komponenseket vállalhatunk komplex jellegű programokban. Ezeket a projekteket az intézetben többek között általam is hosszabb ideje vitt gyakorlat szerint innovációs járulék megbízás, NKTH-s, GOP-os, ROP-os, FP7-es, IPA-s, SEE-s, CENTRAL-os, LEONADRO-s, LLL-s stb. pályazatok formájában látom kivitelezhetőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése